Днес почти никой не си купува кола без климатик. Климатикът или климатроникът осигурява не само приятна температура в купето, но и повече сигурност: статистиката доказва, че с покачването на градусите расте и рискът от инциденти в резултат на намалената заради жегата концентрация. Това, което повечето шофьори обаче не знаят е, че климатикът изисква редовна профилактика. В повечето случаи тя ще ви излезе между 50 и 100 лева. Ако  пренебрегвате честата профилактика на автоклиматика, ремонтът може да излезе и над 400 лева.

Климатиците не са необслужваеми – ако забравите за профилактиката им, с времето те започват да миришат, текат и като цяло да не работят нормално. За да избегнете тези проблеми, проверявайте поне веднъж годишно климатика в сервиз.

За да функционира климатикът нормално той трябва да бъде обслужван редовно. При профилактиката на климатика се проверяват основните му компоненти – компресор, кондензатор(радиатор), изсушител (дехидратор) и управляващ клапан. Маркучи, тръби  и уплътнения също могат да започнат да пропускат вследствие на възрастта си. Затова автомобилните производители препоръчват климатикът да бъде проверяван всяка година. Добре е това да става през пролетта, преди на системата да й се наложи да работи на максимален товар. Taка  автомобилът Ви ще бъде готов за най-топлите дни в годината.

Ако забравите за профилактика на автоклиматик, с времето той започва да мирише неприятно, тече и като цяло  не работи нормално. За да избегнете тези проблеми, проверявайте поне веднъж годишно климатика в сервиз

НАЙ-ВАЖНИТЕ ОПЕРАЦИИ ПРИ СЕРВИЗИРАНЕ НА КЛИМАТИКА

 • Проверка и тестване
 • Смяна/допълване на хладилен агент
 • Допълване на масло за компресора
 • Дезинфекция за отстраняване на бактерии
 • При нужда – ремонт на дефектирали агрегати
 • Рециклиране на стария фреон
 • Специализиран сервиз

 

Обикновено не при всяка редовна сервизна инспекция се обръща внимание и на климатика. Ако обаче охладителната мощност отслабва, системата трябва да бъде проверена първо за загуба на хладилен агент (фреон). Дори и без течове с времето климатиците губят определено количество хладилен агент, средно около 8% годишно. С това намалява не само охладителната мощност на системата, но и вероятността от по-скъпи последващи ремонти, тъй като хладилният агент се грижи не само за охлаждането. С помощта на добавеното масло той се грижи за смазването на компресора и пази уплътнения от деформация вследствие на изсушаване. Ако компресорът дефектира, смяната му може да излезе и над 500 лева.

Грижа за околната среда

Загрижеността за екологията е още една сериозна причина, поради която трябва да обслужвате редовно вашия климатик – защото напускащият системата хладилен агент замърсява околната среда. С редовна проверка течовете могат да бъдат открити и отстранени. Изправната климатична система е предпоставка и за добро здраве – защото замърсените климатици са магнит за гъбички и бактерии. Микробите във въздуха не само могат да причинят по-бърза умора на шофьора, но и да раздразнят очите и дихателните пътища. Ето защо алергичните хора трябва с особено внимание да проверяват климатика си.

Лесна дезинфекция

Който иска, може и сам да почисти климатика си и да го защити от образуване на гъбички, бактерии и неприятна миризма. При тази операция се извършва дезинфекция на маркучи, съединения и въздуховоди. Допълнително трябва да смените филтъра за купето. Смяната на филтъра за купето понякога е малко по-сложна, тъй като той обикновено е над стената между моторния отсек и купето. С малко сръчност и търпение обаче дори и лаик би могъл да се справи със смяната. Самият филтър е евтин – струва 20-30 лева.

Как функционира климатикът

Газ, който бива компресиран, се загрява. И обратно – щом се охлади, намалява обема си. На този принцип се основава работата на климатика. Хладилният агент бива засмукан от компресора и компресиран, а след това – охладен в изпарителя. По този начин газът преминава в течно състояние. След това хладилният агент отива към клапан, от който бива дозиран и предаван към изпарителя. Тъй като хладилният агент тук вече не е под налягане, той преминава изпарителя отново в газообразно състояние. За тази промяна на агрегатното състояние е нужна топлина. Тя бива отнемана от въздуха. Така въздухът след изпарителя бива охладен и достига посредством вентилационните дюзи в интериора. От компресора хладилният агент (вече в газообразно състояние) бива засмукан и целият кръговрат започва от начало.

По принцип всички автомобилни климатици работят на този принцип. Разлики има единствено при управлението. Обикновено има два варианта: автоматичен климатик (наричан често Climatronic, което е запазена марка на VW) и климатик с ръчно управление. При последния вид охлаждането се извършва само в зададения температурен диапазон. Автоматичният климатик поддържа желаната температура посредством сензори и при променени външни условия. Още по-комфортни са климатичните системи с много зони – те позволяват отделна настройка за температурата при водача и при пътника до него, а при по-луксозни модели – и за задните места. Ето защо модерните инсталации разполагат с множество сензори. Някои системи регулират своята мощност в зависимост от положението на слънцето.

НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА ПРАВИЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА КЛИМАТИКА

 1. Преди включването на климатика отворете прозорците, за да излезе топлият въздух навън.
 2. Докато климатикът е включен, дръжте прозорците и шибедаха затворени. Старайте се да отваряте вратите рядко и да ги затваряте бързо.
 3. Вътрешната циркулация на въздуха намалява замърсяването на филтъра за купето и по този начин удължава интервала за смяна.
 4. Вече охладеният въздух в купето може да стигне по-лесно до желаната температура в сравнение с топлия въздух отвън.
 5. Зададената температура не трябва да бъде прекалено ниска и не бива да бъде с над 5°C под тази отвън, за да бъде въздушният поток охлаждан само леко.
 6. 5-10 минути преди да спрете изключете климатика – така ще предотвратите образуването на влага по изпарителя и развитието на микроорганизми.

Наред с допълнителни разходи за гориво използването на климатик е свързано и със смяна на хладилен агент и с износване на лагерите на компресора. Много шофьори вярват, че ще спестят средства, ако държат климатика си изключен постоянно. В дългосрочен план обаче неизползването на климатика води до проблеми – защото дори когато той е изключен, бива задвижван с ремък от двигателя. Ако климатичната система не е активна, лагерите на компресора могат да не получат добро смазване и с времето да започнат да пропускат хладилен агент. А последващият ремонт на системата и допълването с хладилен агент не излизат евтино. Ето защо и през зимата е хубаво от време на време да включвате климатик. Най-добре го оставяйте на температура, малко по-висока от външната. Тогава управлението не изисква охлаждане и компресорът се върти без да увеличава разхода.