ДМД Клима
Количка

Отстраняване на пропуски и зареждане

Може би първото нещо, което всеки шофьор си мисли когато климатикът в автомобила му спре да работи е, че е необходимо дозареждането с фреон. Това е основна грешка на много хора. Автоклиматичната система е херметически затворена система. Ако системата е останала без или с по-малко количество фреон това означава само едно – пропуск в някой от елементите и. Зареждането на система без да се отстрани въпросния пропуск е ненужна манипулация, тъй като хладилния агент (фреона) отново ще се изпари.

 

Първото и основно нещо, което се прави при диагностиката на автоклиматик е източването на останал фреон (ако има такъв) и поставянето на системата под налягане в допустими за нея стойности. При работеща система, работното налягане в някои точки може да достигне малко над 20 bar. При по-малки пропуски може тази стойност да не е достатъчна за откриването им, затова се налага създаването и на по-високо налягане, но съобразено с характеристиките на системата. В противен случай рискуваме причиняването на доста по-сериозна повреда. Ако е необходимо се използват и специални UV лампа и очила, пропускотърсач (фреон анализатор), с които се откриват и съвсем незначителни пропуски.

 

Както вече споменахме теч в системата може да има във всеки неин компонент – тръби и маркучи, скъсан о-пръстен или повредена игличка, вътрешен изпарител, радиатор, компресор. В почти всички случаи те подлежат на ремонт. Извършваме цветни заварки на тръби, пресоване на маркучи, смяна на радиатор, смяна на всички части на автокомпресори.

 

След отстраняване на пропуска се извършва тест за херметизация, след което се преминава към вакуумиране – задължителна и съществена операция преди зареждането с фреон.

 

Зареждането – на база зададената спецификация от производител за съответната марка и модел автомобил се зарежда необходимото количество фреон. Ние от ДМД клима ЕООД работим само със Du Pont.

 

Високо и ниско налягане – следят се стойностите при работещ автомобил и включен климатик и как те се променят при натискане на газта до 1500 оборота.

 

Изходяща температура на клапите в купето – от 2 до 8 С.

 

Старт на компресора – дали сработва правилно при ниски и високи обороти и дали има шум при работата му.

 

Дебит на въздушен поток от клапите в купето.

Няма добавени продукти в тази категория.