ДМД Клима
Количка

Профилактика на автоклиматик

Всеки, дори и добре работещият автоклиматик има нужда от профилактика – доказано веднъж годишно. Основната цел на профилактиката е първо да се уверим, че всичко е в изправност и второ – да се отстранят налепилите се по въздуховодите прах и микроорганизми.

Въздухът в купето на автомобила минава през климатичната система, охлажда се и се връща в купето, където пътуващите го вдишват отново и отново. Нормално е при работещ климатик да се образуват капчици кондензирала вода, които пък задържат мръсотия и спори на микроорганизми. Започва да се усеща миризма на влага и мухъл.

Профилактиката на автоклиматик включва:

  • източване на фреона от системата чрез машина – извършва се рециклиране на хладилния агент като чрез преминаване през филтри се отделят неприсъщи примеси;
  • под вакуум се извличат налепилата се мръсотия и конденз;
  • вакуумиране на системата, което също спомага за отстраняването на влагата;
  • зареждане с необходимото количество фреон.

По желание на клиента се подменя въздушния филтър на купето и системата се обработва със ароматизиращи спрейове.

След извършване профилактиката на клиента се предоставя информация за изправността на климатичната система, работните и параметри и нуждата от допълнителни ремонти или дозареждане.

Подмяна на поленов филтър

 

В системата на климатика се използват два вида филтри - прахов и поленов.
Праховия филтър се използва винаги когато в купето постъпва въздух отвън, тоест в повечето случаи. 

Поленовия филтър се използва само когато от панела е активиран определен режим.
Обикновено се използва по-рядко, така че се подмяната му се извършва на много по-голям пробег.

Показателно за належащата подмяна на поленов филтър е неприятната миризма в купето,
както и склонноста към запотяване на предното стъкло.
Настоящата процедура описва детайлно подмяната на праховия филтър.

 

Промиване на автоклиматик

 

Промиването на климатична система на автомобил не се прави с машина за зареждане на автоклиматик, а със специялна промиваща инсталация. Промивката се осъществява със специални препарати и премахва всички налепи,боклуци и стружки по тръбите, кондензатора и изпарителя.Циркулацията на течноста се извършва няколко пъти и след това се продухва със сух азот.

 

Зареждане с фреон

 

Зареждане с фреон на автоклиматик се извършва само след успешно извършен тест за херметизация. Всички системи трябва да са с 100% плътност за зареждане с фреон.

 

Подмяна на филтър дехидратор

 

Климатичната система на автомобила е оборудвана с дехидратор (изсушител). Дехидраторът отсранява влагата от климатичната система, която може да повреди компресора на климатика и разширителния клапан. Минералното масло, съдържащо се в работното вещество има хигроскопични свойства, т.е. то абсорбира влагата. Дехидраторът трябва да се смени, в случай, че работата на климатичната система се наруши.

 

Корпуса на дехидратора има стъкло, чрез което можете да видите индикатор за нивото на износване. Ако е напълно запушен, филтъра спира правилното функциониране на климатика и дори може да доведе до повреда на компресора на климатика и други компоненти на системата. Той трябва да се сменя на всеки 2 или 3 години, за да се гарантира, че е в добро състояние и предпазва климатичната система на автмобила Ви. Смяната на филтъра-дехидратор изисква отстраняване на работното вещество(фреон) от климатичната система, отвиване на филтъра-дехидратор заедно с корпуса му и поставяне на нов филтър на мястото му. След това системата се проверява за течове и се пълни отново с работно вещесто.

 

Филтъра-дехидратор трябва да се смени в специализиран сервиз, оборудван с подходящите инструменти за климатична система. Смяната на филтъра-дехидратор също е идеална възможност за проверка нивото на работното вещество и на маслото на компресора, както и за почистване на въздуховодите и за смяна на филтъра на купето. По този начин можете да сте сигурни, че климатичната система работи правилно и ще продължи да го прави, когато имате нужда от нея.

Няма добавени продукти в тази категория.